Translate

pühapäev, 22. september 2013

PRÜGIST


MIKS ME MAKSAME PRÜGI EEST.

Kunagi põhjendas üks prügifirma paberi äraviimise eest maksu võtmist sellega, et ise te neid reklaame tahate siis tuleb maksta, mind pahandas see siiralt, sest postkastid reklaame täis ei olnud küll inimeste oma vaba soov. Olen aastaid imestanud ja mõelnud, et isegi nõukaajal kui vanapaberit korjati sai selle eest raha või talonge raamatute ostmiseks, igal juhul oli tegu väärt toormega, nüüd aga maksame sellele veel peale kuigi firma sellega kindlasti teenib.
Lõpuks on meil asja uurinud ja õppinud linnapea kandidaat Hardo Aasmäe, kes selle teema üles võttis. Kõik meie metsaalused ja teeperved oleksid puhtad kui prügi eest meile makstaks ja prahti, mida ära viia, oleks ka rohkem.
Kõik on ju korraldatav. Ühel reisil loodusese koos asjaliku looduse tundjaga jalutasime mööda võrkaiaga ümbritsetud prügimäest, mille kümmekond meetrit edasi olid tee ääres prügihunnikud maha visatud ja kole oli see kõik. Põhjendati meie inimeste inetu käitumisega aga mina nägin seal selle firma ja haldusala juhtide saamatust asju organiseerida. Üks asi, et oleks võinud ära koristada aga teiseks olid prügifirmal teatud aegadel suletud päevad ja kellaajad ja kui kuskilt kaugemalt inimene tuleb ja olles kõik peale pakkinud hea tahtmisega asi viisakalt õigesse kohta ja maha panna leiab ta enda suletud väravate taga, mida ta siis teeb. Kas nii raske on  firmal tulla mõttele ja panna suletud ajaks mõni konteiner aia taha neile, kes juhuslikult valel ajal saabuvad.
Nõmmel häirib mind teenindus firmade hoolimatus meie tänavate väljanägemisest, küll nõutakse prügikastide tänavale tassimist, mis midagi ilusat ei kujuta ja veel hullem on üks firma, kes läbipaistvates kottides prahti veab st annab alati uue läbipäistva koti kust prügiveo päeval võib tänaval mööduja näha, mida kõike majas kasutatud on. Kui mulle sellisel prügiauto ootel oleval päeval külaline juhtub tulema ja mööda Nõmmet jalutada tahab siis on see pilt õige ebameeldiv. Muide kevadised lehti okkaid täis kotid nii ei häiri aga igasugused koore jogurti,konservikarpidega jm pakendite ja toiduseguga läbipaistvad kotid, mis " kaunistavalt "  ääristavad teid nagu oleksime teel prügimäele, häirivad küll. Kui konteinereid ei kasutata siis vähemalt mitte läbipaistvad kotid võiksid neil olla. Veel kuna nad on ikkagi teenindusfirma siis peaksid ka vastavalt käituma.
 Lehtede ja okste põletamine peab olema Nõmmel  kevadel ja sügisel lubatud ja mõttetu on nende vedamist nii korraldada nagu praegu, sest enamusele Nõmme kruntidele ei jätku 10 kotist. Ei saa tekitada teadlikult olukorda, kus sunnitakse inimesi seadusi rikkuma. Hea küll 10 kotti viiakse ära ja ülejäänud võib põletada.
 Loodan väga, et kogu prügimajandus meie algatusel uue suuna võtab ja Nõmmet kui Tallinna pärlit vastava raamistusega ümbritseb ja inimeste rahakotti enam ei kergenda ja kui sorteerimist kodanikelt nõuab siis peaks hoopis töö eest maksma.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar