Translate

kolmapäev, 25. september 2013

NÕMME EESTI VÄIKEETTEVÕTJATE PEALINNAKS.

Eesti väikeettevõtjal on Eestis raske läbi lüüa. Enamuses tullakse kuidagi ots - otsaga kokku aga see võiks olla teisiti.Väikeettevõtja ei vaja ainult idee teostamise toetust vaid võimalust seda ideed müüa. Eestis tehakse imelisi asju, toodetakse toitu, mida näeb ainult laatadel. Olen ise 20 aastat väikeettevõtja ja tean neid muresid hästi.
Nõmme oleks ideaalne koht väikefirmadele kaupade ja teenuste pakkumiseks, seda on näidanud väga aktiivne Nõmme Avatud Väravate üritust, mida on edukalt  läbi viinud Loov Nõmme. Koondades väikeettevõtted ühte kohta tuleb nii mõnigi asi odavamalt kätte. Selleks on vaja linnavalitsuse tuge, mida saab pakkuda vaid see linnavalitsus, kus töötavad spetsialistid ja kelle käsutada on kohaliku maksumaksja poolt laekunud raha.

Kujutlege korraks Nõmme keskset väljakut, mille ääres kõigi akende taga on väikesed toredad poed, kust võib osta ainult Eestis toodetud väikeettevõtjate kaupa! Milline põnev võimalus vastanduda kesklinnale! Vastukaaluks kesklinnas soositud ja valitsevatele  matrjoškadele, kuigi matrjoška pole Vene vaid Jaapani leiutis, kuid Venemaa on selle oskuslikult üle võtnud, lisaks merevaigule ja ei tea, kust toodud vanalinna  majadega ehitud keraamikale oleks meil  E e s t i   k a u b a k e s k u s  Nõmmel. Asudes kesklinnale lähedal, saab turismibussid suunata Nõmmele, sest siin on ainult Eestis toodetud kaup ja toit, mida väikettevõtja ei saa müüa suurtes keskustes, kellega on raske kokku leppida, sest minu kogemus näitab, et korruptsioon ei ole sealgi võõras teema, kuid turist oleks Nõmmest vaimustuses ja loodan, et ka kohalik elanikkond.

  Tallinnna Raekoja laatadel müüdav Eesti kaup on kallis,  sest pindade hinnad sunnivad tootjatel tegema sellised hinnad, mis ostmiseks on sobivad teiste riikide kodanikele. Ka Nõmmel on äripinnad kallid, kuid siin on võimalik teha kokkuleppeid, millest võtaks kolmanda osapoolena osa ka kohalik linnaosavalitsus. Linnaosavalitsus peaks tegema küsitluse, mida on Nõmmel vaja  ja kõige vajalikumad ja huvipakkuvamad teenuste ja kaupade pakkujad võiksid saada toetust samamoodi nagu saavad transpordifirmad, omades sealjuures häid kasumeid ja mille poolest iga teine Eesti asja ajaja ettevõtja kehvem on? Väike hotell, ujula jõusaal, annaks võimalusel nii mõnelgi ettevõtjal siin vajadusel peatuda ja peale tööd lõõgastuda.

Selline  Eesti väikeettevõtjate keskus võimaldab laiendada meie praegust kultuuri ja kunstielu Nõmmel.Tuua siia rohkem teatrietendusi ja filme uuesti panna tööle kunagine kinosaal ja kõik need tondimajad. Siia saaks rajada noorte kohviku ja diskokeskuse. Elu edenemine aitaks taastada pargid, mis  kurvalt ootavad peremehe kätt, et nende ilu ja metsaõhku saaks nautida jalutama tulnud turistid ja nõmmekad. Hakata tegema jälle välikontserte olemasolevas kõlakojas. Kui muusikast ja teatrist rääkida, siis Nõmmel on kaks muusikakooli, kes võiksid oma kontserte meile pargis anda ja veel on meil suurepärane Nõmme Gümnaasiumi saal, kuhu osteti korjanduse abil kallis Estonia klaver ja kus toimub häbematult vähe kontserte nõmmekatele, kui pidada silma, milline klaver seal on!

Kas mäletate sellel aastal välietendust Nõmmel? Mina mitte, aga miks? Nõmme kevade raames tehti moeshow aga siin võiks teistelgi aegadel mõni moeetendus olla, ka nõmme koolinoortel on põnevaid ideid. Ikka ja jälle tahan korrata, et Nõmme teismeline peab saama siin aega viita ja tantsu lüüa, mitte korra aastas vaid pidevalt. Nõmme kinoõuel võiks talvel olla Nõmme jõulumaailm koos liuvälja suure kuuse ja muu huvitavaga. Kindlasti näeksin avatud kunstnike ateljeesid ja ilusat kunstisaali. Väikettevõtluse toomisega Nõmmele saab alguse muutuste jada, kui me kõik oleme sellest huvitatud ja kuskilt peab alustama.
Koos toimides võib palju korda saata.

Nõmme on ideaalne kivilinna lähedane väljasõidu koht ja siin võiksid väikesed kohvikud olla rahvast täis, sest kõik töötab ümberringi ja väljasureva keskuse asemel näeksime elavat keskust ning inimestel tekib  võimalus ja tahe siin töötada ja noortel siin edasi elada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar